Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Diğer kahvelere göre farklı bir sunum ve pişirme şekli olan Türk Kahvesi, pratikliğinin yanında özen ve el becerisi isteyen bir tarzla masalarımıza gelir.

  • Su, fincanla ölçülerek cezveye dökülür. Suyun kaliteli ve soğuk olması önemlidir ve bakır cezve kullanılması tavsiye edilir.
  • Her fincan için cezveye iki çay kaşığı (5-6 gr) kahve, iki çay kaşığı şeker (orta şekerli kahve için) ilave edilir. (şeker miktarı arzu edilen miktarda konabilir)
  • Kısık ateşte kahve ve şeker iyice karıştırılır. 
  • Bir süre sonra kabaran köpük fincanlara paylaştırılır.
  • Cezvenin içinde kalan kahve bir taşım daha kaynatıldıktan sonra fincanlara servis edilir.

Kuşkusuz Türk Kahvesi’ni diğer kahvelerden ayıran sunum şeklidir. Kahve ile birlikte servis edilen su, içmeden önce ağız içini temizlemek için servis edilse de, Osmanlı döneminde misafirin suyu ya da kahve tercih etmesi ev sahibine misafirin açlık durumu hakkında bilgi verir şeklinde yorumlanmıştır. Bununla birlikte eski bir gelenek olarak kahvenin yanında lokum ya da çikolata ikram edilmektedir.